HTS Kaydı nedir (Historical Traffic Research)?
HTS Kaydı (Historical Traffic Research), bir telefon (veya diğer telekomünikasyon ekipmanı) tarafından üretilen ve bu cihazdan geçen bir telefon görüşmesinin veya diğer telekomünikasyon işleminin (örneğin metin mesajı) ayrıntılarını belgeleyen bir veri kaydıdır.
HTS kayıtları (CDR’ler [Call Detail Records]),
aramayı kimin yaptığı (isim ve numara),
kimin arandığı (varsa isim ve numara),
aramanın yapıldığı tarih ve saat,
aramanın süresi dahil olmak üzere telefon sistemlerinde yapılan aramalarla ilgili bilgileri tutar.
[arama ve tipik olarak düzinelerce kullanım ve tanılama bilgisi öğesi (örneğin, kullanılan özellikler ve aramayı sonlandırma nedeni).]
HTS kayıtları kullanım, kapasite, performans ve tanılama raporlarına işlenmek üzere düzenli olarak operatör şirketleri tarafından toplanır. Bu tür bilgilerle, mesai dışı aramalar, uluslararası aramalar, önceki raporlama dönemlerinden önemli farklılıklar ve kuruluş için normal arama modellerini yansıtmayan arama varış yerleri gibi normal arama modellerindeki istisnaları tespit etmek daha kolaydır. [1]
HTS Kaydı içeriği nelerdir ?
Bir HTS kaydı, bir telekomünikasyon işlemini tanımlayan birçok veri alanlarını içerir. Günümüzde, telefon HTS kayıtları çok daha ayrıntılıdır ve aşağıdaki gibi bilgileri içerir.
• Aramayı yapan abonenin telefon numarası (arayan taraf, A tarafı)
• Aramayı alan telefon numarası (aranan taraf, B tarafı)
• Aramanın başlama saati (tarih ve saat)
• Arama süresi
• Arama için ücretlendirilen fatura telefon numarası
• Telefon santralinin veya kaydı yazan ekipmanın kimliği
• Kaydı tanımlayan benzersiz bir sıra numarası
• Aramayı yönlendirmek veya ücretlendirmek için kullanılan, aranan numaradaki ek rakamlar
• Örneğin aramanın bağlı olup olmadığını gösteren aramanın düzeni veya sonuçları
• Aramanın santrale girdiği rota
• Aramanın santralden ayrıldığı rota
• Arama türü (ses, SMS, vb.)
• Sesli arama türü (çağrı kurulumu, çağrı devam, çağrı işlemi, çağrı bitirme, çağrı boşta, çağrı meşgul, servis dışı arama, ödemeli arama)
• Karşılaşılan herhangi bir arıza durumu.
Ancak gerçek bir durumda istenilen HTS Kaydı içerisinde gereksiz veriler sunulmamakta olup örnek bir HTS Kaydı veri bilgileri ve bu verilere ait açıklamalar aşağıda sunulmuştur.
Burada;
Sayı sütunu, tüm verilerin bağlı olduğu sayı anlamına gelir, (A-Taraf),
Tip sütunu, sayı (A-Tarafı) ile diğer sayı (B-Tarafı) arasındaki eylemi ifade eder,
Diğer Sayı sütunu, numaradan etkilenen sayı anlamına gelir, (B-Tarafı),
Tarih sütunu, A ve B Tarafı arasındaki iletişimin başlangıç tarihini gösterir,
Süre, bu iletişimin süresini belirtmektedir,
Ad-Soyad bilgileri B-Tarafı numarası sicil memuru,
IMEI sütunu, numara ile birlikte kullanılan telefonun benzersiz numarasıdır (A- Tarafı)
Baz (Numara) sütunu, iletişim başlarken o anda bağlı olan numaranın (A- Tarafı) baz istasyonu adresidir.
HTS Kaydı nereden alınır?
HTS Kayıtları Operatör şirketleri üzerinden alınmaktadır. İlave olarak internet üzerinden işlenen suçlara dair bilgilere yine internet hizmetini sunan şirketler üzerinden ulaşılır. Ancak bu raporun alınabilmesi için mahkeme kararı gereklidir.
HTS Kaydını Kimler Alabilir?
HTS Kaydına sadece mahkeme kararı ile erişilebilir ve bu kayda dair incelemeyi sadece Savcılar ve Mahkemeler yapar.
Dolayısı ile herhangi başka bir kişi ile gerçekleşmiş olan iletişim kayıtlarına istediğiniz zaman ulaşamazsınız. Ayrıca sizi arayan kişilerin kimler olduğuna dair araştırma yapmak istediğinizde de Savcılığa şikayet de bulunmak zorundasınız.
Bu konuda bir adım atacaksınız eğer bir avukattan destek almanızı tavsiye ederim.
HTS Kaydı Hukuki Dayanağı Nedir?
CMK’nın 135. maddesi ile Anayasamızın 22. Maddesi bu kaydın yasal dayanağını teşkil eder.
CMK’nın 135. maddesi özetle: “Herhangi bir suçtan dolayı yapılan kovuşturma ve soruşturma da o suçun işlenip işlenmediğine dair somut delillerin araştırılması için şüphelilerin tespit edilmesi ve başka delillerin araştırılması için telefon ve iletişim bilgilerinin incelenmesi için mahkeme kararı çıkarılması gerektiğinden, ayrıca gecikme yaşanacak durumlarda direk Cumhuriyet Savcısının kararıyla şüphelilerin iletişi bilgilerinin dinlenmesi yada sinyal bilgilerinin takip edilmesi gerektiğinden bahseder.”
(Detaylı bilgi için bakınız ->[3])
Kendime ait Telefonun HTS Kaydını Nasıl Alırım?
Kendi adınıza kayıtlı bir hat için talep etmeniz gereklidir. Bunun için operatör şirketinize başvurunuzu yapmanız gereklidir. Ayrıca online işlemlerden de bu verilere ulaşabilirsiniz. Ancak operatör şirketlerin vereceği bilgiler sınırlı bilgi olabilir. Gizli numaralardan gelen çağrıların kime ait olduğunu göstermeyecektir. Ayrıca geriye dönük kayıtlarda süre sınırlaması da olacaktır. Bu sebepten dolayı mahkeme sürecini işletebilirsiniz.
Sahip olduğunuz operatör şirketten talep etmeniz halinde size ait gizli tutulmamış bilgileri size sunacaktır. Size gelen aramaların kime ait olduğunu öğrenmek için karşı tarafın numarasını gizlememesi gereklidir. Aksi durumda mahkeme kararı gereklidir. Bununla birlikte aşağıda anlatacağımız yöntemler alacağınız rapor sizin için yeterli olacaktır.
TÜRK TELEKOM TELEFON ARAMA KAYIT RAPORU
Online işlemleri kullanarak çok rahatlıkla istediğiniz rapora ulaşabilirsiniz. Öncelikle operatör şirketinin kurumsal web sitesinden online işlemlere kayıt olmanız gereklidir. İnternet şifrenize ulaşmak için arama bölümüne *952# yazıp arama tuşuna basmanız yeterlidir.
VODAFONE ARAMA KAYITLARINA NASIL ULAŞIRIM?
Online işlemleri kullanmanız gereklidir. İnternet şifresi için “s” yazarak 7000’e mesaj atınız. Gelen şifre ile birlikte kurumsal web sitesi üzerinden online işlemlere giriniz.
TURKCELL ARAMA KAYIT RAPORU
İnternet şifrenizi edinmek için cep telefonunuzdan “sifre” yazıp “2222” ye mesaj atınız. Gelen şifre ile birlikte kurumsal web sitelerine girerek online işlemler sayfasına girmeniz gereklidir.
Kendime ait Telefonun HTS Kaydı İçeriğinde Ne Bulunur?
Turkcell, Vodafone, Türk Telekom gibi operatörlerin müşteri hizmeti bulunan merkez şubelerine müracaat ederek telefon kayıtlarınızı istediğinizde, sizlere içerisinde sadece gelen ve giden aramaların telefon numaralarını şifreli bir şekilde içeren bir liste verilir.
Bu listede gelen ve giden mesajlar, internet kullanımları, arama ve aranmaların mekan bilgisi yer almaz. Sadece gelen ve giden aramaların zamanları ve telefon numaraları şifreli şekilde gösterilir. Peki şifreli gösterim ne demek?
Şifreli gösterim bir telefon numarasının son hanelerinin gizlenerek sadece ilk 6 veya 7 hanesinin gösterilmesi anlamına gelir. Yani operatörünüzden arama kayıtlarınızı talep ettiğinizde gelen ve giden aramaların telefon numarası bilgisi şu şekilde gösterilir: 0512 123 ** **
Bu arama bilgileri dışında kişinin HTS raporunda olduğu gibi yer ve zaman belirten detaylı bir belgeye ulaşması mümkün değildir. HTS raporuna ulaşmak için mutlaka mahkeme kararı gerekir.
Hts Kaydı incelenmesi ihtiyacınız varsa Digital Pratix Ekibi tarafından uzman ile görüşmek için lütfen tıklayınız.
Bizi Sosyal Medyada da takip edip ulaşabilirsiniz
Güzel ve faydalı içerik teşekkürler.
Bu kadar bilgi karmaşasının içinde doğru ve güncel bilgiler mevcut olan bir metin olmuş. ELLERİNİZE SAĞLIK